Były szef Microsoft TechBlog, z zawodu fizyk kwantowy, napisał książkę o gotowaniu, którą można śmiało nazwać najbardziej high-tech o gotowaniu na świecie.
Książka otrzymała wdzięczny tytuł "Modernistyczna Książka Kucharska" i napisano ją na 2485 stronach. Niektórzy już ją nazwali wielkim tomem "największego zadania na świecie do ugotowania". Inni zaś mówią o pomyśle jako szalonym, a inni że jest to bezużyteczne.
Nathan Myhrvold jest znanym w fizyce wynalazcom, ale jego zamiłowanie do gotowania nie było prawie nikomu znane. "To nie jest książka kucharska jako taka, ale wielkie świadectwo jednego człowieka o obsesji na punkcie nauki o żywności" powiedział brytyjski kucharz kulinarny Tom Parker Bowles. "Jest to jedna z najlepszych książek o żywności....Mimo wszystko warto było wydać 395 funtów".
Ona mówi o wszystkim co związane jest z gotowaniem. Od mikrobiologicznych przemian mięsa na patelni, po procesy zachodzące w warzywach i skład prawdziwego hamburgera, a to wszystko uwieńczone niesamowitymi wizualizacjami. Wystarczy tylko zobaczyć idealny hamburger.
Aby pokazać nowoczesne techniki kulinarne przedstawia on niezwykłe przekroje garnków, patelni, kuchni mikrofalowych czy pieca. Jest to też prawdopodobnie jedyna książka na świecie o gotowaniu, w której oprócz przepisów kulinarnych znalazły się też formuły matematyczne i wykresy.
Według autora książka nie jest dla każdego. "Jeśli chcesz w szybki sposób przygotować proste danie, to jest mnóstwo innych książek. Moja książka jest na temat korzystania z nowoczesnych technologii do smacznego gotowania".
Z jego recepturą można przygotować lepsze jajko sadzone. "Tajemnicą jest to, że kiedy robisz omlet z trzech jaj, trzeba oddzielić białko od żółtka jednego z nich i w ogóle go nie użyć. Jajecznica z dwóch białek i trzech żółtek jest o wiele smaczniejsza ale także poprawia wygląd", zdradza jeden z sekretów.
Źródło: ruformator.ru |