 By�y szef Microsoft TechBlog, z zawodu fizyk kwantowy, napisa� ksi��k� o gotowaniu, kt�r� mo�na �mia�o nazwa� najbardziej high-tech o gotowaniu na �wiecie.
Ksi��ka otrzyma�a wdzi�czny tytu� "Modernistyczna Ksi��ka Kucharska" i napisano j� na 2485 stronach. Niekt�rzy ju� j� nazwali wielkim tomem "najwi�kszego zadania na �wiecie do ugotowania". Inni za� m�wi� o pomy�le jako szalonym, a inni �e jest to bezu�yteczne.
Nathan Myhrvold jest znanym w fizyce wynalazcom, ale jego zami�owanie do gotowania nie by�o prawie nikomu znane. "To nie jest ksi��ka kucharska jako taka, ale wielkie �wiadectwo jednego cz�owieka o obsesji na punkcie nauki o �ywno�ci" powiedzia� brytyjski kucharz kulinarny Tom Parker Bowles. "Jest to jedna z najlepszych ksi��ek o �ywno�ci....Mimo wszystko warto by�o wyda� 395 funt�w".
Ona m�wi o wszystkim co zwi�zane jest z gotowaniem. Od mikrobiologicznych przemian mi�sa na patelni, po procesy zachodz�ce w warzywach i sk�ad prawdziwego hamburgera, a to wszystko uwie�czone niesamowitymi wizualizacjami. Wystarczy tylko zobaczy� idealny hamburger.
Aby pokaza� nowoczesne techniki kulinarne przedstawia on niezwyk�e przekroje garnk�w, patelni, kuchni mikrofalowych czy pieca. Jest to te� prawdopodobnie jedyna ksi��ka na �wiecie o gotowaniu, w kt�rej opr�cz przepis�w kulinarnych znalaz�y si� te� formu�y matematyczne i wykresy.
Wed�ug autora ksi��ka nie jest dla ka�dego. "Je�li chcesz w szybki spos�b przygotowa� proste danie, to jest mn�stwo innych ksi��ek. Moja ksi��ka jest na temat korzystania z nowoczesnych technologii do smacznego gotowania".
Z jego receptur� mo�na przygotowa� lepsze jajko sadzone. "Tajemnic� jest to, �e kiedy robisz omlet z trzech jaj, trzeba oddzieli� bia�ko od ��tka jednego z nich i w og�le go nie u�y�. Jajecznica z dw�ch bia�ek i trzech ��tek jest o wiele smaczniejsza ale tak�e poprawia wygl�d", zdradza jeden z sekret�w.
�r�d�o: ruformator.ru |