Istnieje wiele sposobów, aby zachować ciepło herbaty czy kawy. Można użyć termosu, specjalnych ocieplaczy do kubków czy nawet podgrzewaczy na USB. Pomysłów jest nieskończenie wiele.
Koreański projektant Eun Chan Pak postanowił przypomnieć trochę chemii z liceum i zaprzęgł ją do pomocy w ogrzewaniu napojów. Jego niecodzienna koncepcja to specjalna łyżka, która nie tylko miesza ale przy pomocy reakcji chemicznych, także podgrzewa napoje. Szkoda, że jedynie do 33 stopni, ale często to wystarcza.
Urządzenie o nazwie Boog Coffee Warmer wykonano z plastiku i wyposażono je w wygodny uchwyt. Jednym słowem, klasyczna zaleta każdej łyżki. Ale w uchwycie znajduje się jeszcze woreczek z tlenkiem wapnia CaO.
Pomysł jest prosty, w wyniku kontaktu z wodą dochodzi do reakcji chemicznej. Tlenek wapnia reaguje z wodą w wyniku czego powstaje wodorotlenek wapnia Ca(OH)2. Powstaje coś co w chemii nazywa się wapnem gaszonym. W procesie tym wytwarzane jest ciepło, które podgrzewa z kolei kawę.
Ale jak woda dostaje się do środka? Najbardziej logiczne byłoby użycie napoju. W końcu tam wody nie brakuje. A wodorotlenek wapnia i dodatek E-526 idą ze sobą w parze. Ale projektant pomyślał o zastosowaniu dodatkowego pojemnika na wodę z możliwością jej dozowania, tak aby można było kontrolować reakcję, w wyniku czego napój jest tak ciepły jak tego chcemy.
Źródło: computerra.ru |