 Na University of Patras w Grecji opracowali metod� odr�niania ludzi trze�wych od ludzi "pod wp�ywem".
Badali oni dwa tuziny wolontariuszy bez problem�w zdrowotnych. Proszono ich aby co 20 minut spo�ywali po jeden kufel piwa 330 ml. W sumie ka�dy wypi� po cztery piwa. Po ka�dym spo�yciu robione by�o zdj�cie twarzy w podczerwieni i badano efekty upicia.
Zaproponowali oni dwie metody wykrywania faktu spo�ycia alkoholu. Po pierwsze por�wnywanie zdj�� ludzi pijanych i trze�wych, gdzie specjalne algorytmy identyfikuj� fakt spo�ycia alkoholu po zmianach na twarzy.
Druga metoda polega�a na analizie zmian temperatury. Okazuje si�, �e ludzie po spo�yciu maj� zwi�kszon� temperatur� wok� usta i nosa.
Chc� oni zaproponowa� wykorzystanie swoich spostrze�e� w portach lotniczych i innych miejscach publicznych, gdzie osoby "pod wp�ywem" nie s� po��dani.
�r�d�o: compuelenta.ru |