Na University of Patras w Grecji opracowali metodę odróżniania ludzi trzeźwych od ludzi "pod wpływem".
Badali oni dwa tuziny wolontariuszy bez problemów zdrowotnych. Proszono ich aby co 20 minut spożywali po jeden kufel piwa 330 ml. W sumie każdy wypił po cztery piwa. Po każdym spożyciu robione było zdjęcie twarzy w podczerwieni i badano efekty upicia.
Zaproponowali oni dwie metody wykrywania faktu spożycia alkoholu. Po pierwsze porównywanie zdjęć ludzi pijanych i trzeźwych, gdzie specjalne algorytmy identyfikują fakt spożycia alkoholu po zmianach na twarzy.
Druga metoda polegała na analizie zmian temperatury. Okazuje się, że ludzie po spożyciu mają zwiększoną temperaturę wokół usta i nosa.
Chcą oni zaproponować wykorzystanie swoich spostrzeżeń w portach lotniczych i innych miejscach publicznych, gdzie osoby "pod wpływem" nie są pożądani.
źródło: compuelenta.ru |